Spontant och lekfullt platsskapande i Gottsunda

Tänk så lätt ändå, att omvandla asfalt till roligare platser. På senare år har många stadsgator omvandlats till populära sommargågator. Kan fastighetsägare fortsätta denna trend i sina bostadsområden? Och vad vill de boende göra på platserna, när de själva får bestämma?

Detta är temat i Vinnova-projektet “Från p-plats till samlingsplats” med parterna IVL, TIP och de tre bostadsbolagen Uppsalahem, Örebrobostäder och Familjebostäder i Göteborg. Resultatet är tre omvandlade platser sommaren 2023 liksom erfarenheter av hur bostadsbolag kan arbeta med “placemaking” utifrån boendes kunskap och idéer.

Uppsala valde att omvandla en asfaltsyta framför husen i Gottsunda och i juni var det invigning av stadsdelens nya framsida. Människor samlades för att fira in den nya platsen. Åsa Pallin och Wissam Hariz från Uppsalahem berättade om processen, följt av livemusik, glass och god mat. Här finns nu sittplatser och blommor under en återbrukad pergola och på marken en gemensam mönstermålning uppbyggd av färgglada trianglar.

Markmålningen skapade vi en söndag strax innan invigningen. Det var ett intuitivt skapande med deltagare i alla åldrar, många barn. Oväntat stor variation kunde skapas av trianglar i fem färger, både motiv och mönster uppstod. Mönstren fördes över till en gemensam ritning av hela markytan för att sedan ritas upp på asfalten i skala 1:1. Dagen därpå kom målarna och det gemensamma konstverket stod klart!


Föregående
Föregående

Färgstark omvandling i Markbacken med Örebrobostäder

Nästa
Nästa

Kolla in SVTs inslag om den nyinvigda cykelhubben i Rissne!