Färgstark omvandling i Markbacken med Örebrobostäder

Projektet “Från p-plats till samlingsplats” vill bidra till mer hållbara, inkluderande och estetiska livsmiljöer kring flerfamiljshus genom att samskapa, testa och utvärdera nya och enkla lösningar för omvandling av parkeringsytor till samlingsplatser. 

Parter i utvecklingen är IVL, TIP och de tre bostadsbolagen Uppsalahem, Örebrobostäder och Familjebostäder i Göteborg. Bostadsbolagen har valt ut var sin asfaltsyta för omvandling och engagerat människor från närområdet.

I Markbacken omvandlades över 100 kvadratmeter asfalt från tre parkeringsplatser och körytor till en lekfull och färgsprakande pop-up park. Designen utvecklades tillsammans med ungdomar från grannen Tegelbruket, Örebros ungdomsarena, och material för återbruk hittades på Örebrobostäders utelager. Vi valde att mjuka upp platsen och förstärkta naturelementen med träflis på marken, friliggande stockar och en ny slingrande kant av natursten. Konstverket “Trädet” dekorerades med individuellt målade träbrickor.

En markmålning lik en färgglad utrullad matta skapades för det nya gång- och cykelvänliga stråket. Mattan fick tre “vävda” våder i fem kulörer, ljusare i mittersta våden och mörkare i de två yttre våderna. Först kritades och tejpades kanter, därefter målades de individuella fälten. Färgen torkade snabbt i det varma midsommarvädret och målningen gick snabbare än väntat. 

Efter en veckas väl förberett arbete stod den nya platsen klar, och så fint det blev! Asfalt och trafik som tidigare dominerande platsen har nu ersatts av lek och uteliv. Förbipasserande fångas av färgprakten och ler lite, innan de cyklar vidare.

Föregående
Föregående

Miljöbelastning från trästommar - en jämförelse av 5 fall

Nästa
Nästa

Spontant och lekfullt platsskapande i Gottsunda