Våra rapporter

Rapporter om delningsbostäder och kollektiva bostäder

  • I projektet Max 4 Lax har vi undersökt hur delningsbostäder kan utformas och bli en del av allmännyttans erbjudande. Målet är genomförbara exempel, planerat för gemenskpap med en månadshyra på max 4.000 kr.

    Läs rapporten

  • Rapporten redovisar idéutvecklingen av delningsbostaden, samt kopplingen mellan arkitektur, livsmiljö, beteende och klimat. Studier av bostadssituationer, funktioner, ytjämförelser, medskapande designverktyg och möjliga designförslag för labbet redovisas av TIP. Klimatbelastning från delningsbostaden jämfört med studentlägenheten redovisas av KTH SEED.

    Läs rapporten

  • Slutrapport för innovationsprojektet CoKitchen.

    Läs rapporten

  • Denna studie undersöker coliving som boendeform, och hur sådant boende kan utgöra en hållbar förnyelse av miljonprogrammets flerbostadshus och stadsdelar. Designutvecklingen har tagit utgångspunkt i äldre kvinnors behov av en god hemmiljö till en rimlig kostnad.

    Nyckelord: Kollektiva bostäder, coliving, delningsbostäder, miljonprogrammet, max 4 lax

    Finansiering: Den goda staden, Riksbyggens jubileums fond

    Läs rapporten

Rapporter om delningsarkitektur, mobilitet och att planera för levande grannskap.

  • Visste du att det idag finns mer yta för parkering än för bostäder i Sverige? Tillsammans med Spacescape, Evidens och Trivector har TIP tagit fram nytt material till rapporten “Framtiden för parkering och nya bostäder” som nu publiceras av Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Naturskyddsföreningen.

    Nyckelord: Parkering, policy, mobilitet, bostadsmarknad, framtidens bostäder

    Läs rapporten

  • Systemlösningar för att stötta hållbart resande. Mo-Bo II är andra generationens test av ett flerbostadshus i stadsmiljö som ritas och planeras för hållbart resande. Genom att planera för Kombinerad Mobilitet (KM) och testa hur den arkitektoniska formgivningen kan stötta ett delande klimat, kan vi möjliggöra en hållbarare vardag för de boende. Genom att designa ett kvarter som stöttar nyttjandet och underhållandet av tjänster baserade på delningsekonomi istället för privat ägande, skapar vi rätt förutsättningar för ett hållbart resande.

    Nyckelord: MoBo, mobilitet, delningsarkitektur, testbädd, P-tal 0, kombinerad mobilitet

    Finansierad av Naturvårdsverket

    Läs rapporten

  • Planera bostäder för hållbart resande. Delningsekonomi och mobilitetstjänster banar väg för nytänkande arkitektur. I innovationsprojektet Mo-Bo utvecklar projektparterna ett bostadskoncept med mobilitetstjänster, för att lösa de boendes transporter på ett hållbart sätt. Mobilitetstjänster möjliggör att fler människor och varor kan transporteras av färre fordon, vilket innebär smartare användning av resurser och ytor. I anslutning till bostaden frigörs stora ytor och kostnader som tidigare investerats i privata bilplatser. I dagens “Normal” inom bostadsarkitektur och stadsplanering formas miljön i stor utsträckning av privatbilism. I Mo-Bo utforskar projektparterna “New Normal” – ett boende med delade mobilitetstjänster. Hur ser den miljön ut? Vilka är de rumsliga innovationerna?

    Nyckelord: MoBo, mobilitet, delningsarkitektur, testbädd, P-tal 0, pilotprojekt, transition management

    Finansierad av Viable Cities

    Läs rapporten

  • Test av ett bilfritt bostadskvarter. Hur kan kommunen möjliggöra för energieffektivt resande redan i planeringsskedet, vilka verktyg finns och hur kan de implementeras? Rapporten utgör ett konkret planeringsunderlag inför ett pilotprojekt kallat “bilfritt bostadskvarter”. Arbetet omfattar även genomförande och organisation, verktyg och exempel, juridiskt ramverk och aktuell policyutveckling i Sverige.

    Nyckelord: MoBo, Hållbart resande, mobilitet som tjänst, Pilot projekt, bilfritt bostadskvarter, p-tal 0, policyutveckling

    Läs rapporten

Rapporter om självbyggeri, platsskapande och idéburen utveckling

  • Kubbhuset i Östertälje

    Uppföljning av experimenthuset i kubbhusteknik som byggdes åt Eko-Odlarna i Östertälje, 2017. Rapporten utvärderar cirkulära metoder och resultat, uppföljning av medskapande process och dokumentation av arkitekturen.

    Nyckelord: Kubbhus, Cordwood, Placemaking, platsdriven, medskapande stadsutveckling, självbyggeri, processguide, co-creation, place-led

    Finansierad av Erasmus Learn+

    Läs rapporten

  • Metod- och processguide som riktar sig till nätverket Bi0n’s medlemmar. Att skapa inkluderande processer inom stadsutveckling kan vara svårt. Genom att kritiskt reflektera på de byggnader som nätverket uppförde mellan 2015-2019 undersöker vi metoderna för samskapande och hur de kan förbättras.

    Rapporten ska ses som en processutveckling för parterna, där analys och reflektionsövningar kan förbättra respektive organisations strategier för platsskapande eller placemaking. En bättre förståelse för hur varje partner genom sitt arbete kan bidra till att stärka lokal samhällen genom sitt agerande kan i sin tur leda till:

    • fler möjligheter för medborgardriven utveckling

    • mer civilt inflytande inom stadsutveckling

    • mer mångsidig utveckling med fler aktörer

    Nyckelord: Placemaking, platsdriven, medskapande stadsutveckling, deltagande, självbyggeri, processguide, co-creation, place-led

    Finansierad av Erasmus Learn+

  • Rapporten är en dokumentation av en 4 veckors byggworkshop i Östertälje, 2017. En ny butik av återbrukat byggnadsmaterial uppfördes i kubbhusteknik. Ett innovativt europeiskt samverkans projekt för att stötta mer cirkulärt byggande genom experimenthus.

    Nyckelord: Kubbhus, Cordwood, Placemaking, platsdriven, medskapande stadsutveckling, självbyggeri, co-creation, place-led

    Finansierad av Erasmus Learn+

    Läs rapporten

  • Dokumentation av Fijiansk arkitektur och planering. Arbetet bygger på erfarenheterna från samskapande platsutveckling på ön Moturiki från 2009-2011, en utveckling som tar avstamp i självbyggeri, cirkulärt byggande och systemtransformation. Studien är även en handbok för den innovativa komposttoalett som utvecklades på ön.

    Nyckelord: Fiji, självbyggeri, cirkulärtbyggande, resiliens, komposttoalett

    Läs rapporten

  • Studie av utvecklingsmöjligheter i två självbyggda radhusområden i Stockholm. Självbyggeri 2.0 är en föreslagande studie om hur radhusområden uppförda genom självbyggeri på 60-talet skulle kunna få ett nytt lager som svarar mot dagens behov.

    Nyckelord: Småhus, Radhus, självbyggeri

    Projektet finansieras med stöd från ARQ – Stiftelsen för arkitekturforskning samt Riksbyggens Jubileumsfond Den Goda Staden.

    Läs rapporten

  • Tredjedelen i arkivet undersöker rekordårens byggnation utifrån det bortglömda perspektivet av småhusområden. Hur grannskapet planerades och hur radhustypologin utvecklades med starka rumsliga idéer. Bostäderna ritades för att kunna upprepas men samtidigt bidra med stor variation. Intressant är även sammansättningen av arkitektur, strategi och välfärd.

    Nyckelord: Småhus, Radhus, Industriellt byggande, självbyggeri, Höjer & Ljungqvist, Egnahemsrörelsen

    Finansierad av TIP, ARQ, ORIGO arkitekter

    Läs rapporten

Rapport om arkitekens roll och innovation

  • Arkitekter har haft stor inverkan på utformningen och utveckling av våra samhällen, och här ställer vi oss frågan hur ser arkitektens roll ut idag? Vad upplever arkitektkontoren? Vilka nya affärsmodeller stärker praktiken? Med syftet att vidga och stärka arkitektens roll har ArkDes formulerat två undersökningar som utgår ifrån arkitektens praktik inom samhällsbyggande idag varav TIP har analyserat och satt samman statistik och affärsupplägg för att ge en bild av hur praktiknära forskning bedrivs på några av Stockholms framstående kontor.

    Nyckelord: Praktiknära forskning, Industriell forskning, arkitektens roll, Theory Into Practice, FoI, FoU

    Finansiär: ArkDes

    Läs rapporten

Artiklar, intervjuer och reportage

Om oss, innovation och arkitektur

  • Arkitektur 20 September 2022, av Malin Zimm.

    Läs online

  • Arkitekten 20220830 av Nina Gunne. Läs online

  • Dagens industri 20190702. Av Ebba Gustafsson.

    Läs online

  • Arkitekten 20181123, av Nina Gunne.

    Läs online

  • Artikel av Magnus Björkman (TIP). Publicerad i PLAN, #2-3, 2018.

    Läs online

  • Arkitekten 20160406

    Av Nina Gunne

    Läs online

  • Arkitekten 20170824. Av Rebecka Gordon

Om delningsbostäder och kollektiva boendeformer

  • Arkitekten 20220920.

    Läs online

  • Arkitekten 20210301 av Nina Gunne.

    Läs online

  • Intervju med Anna Sundman av Coliving Hub, September 2020.

    Läs online

  • Repotage i “En hållbar berättelse 2019,” Riksbyggens hållbarhetsredovisning 2019. Text Karin Herou, foto Margareta Bloom Sandebäck

    Läs online

  • SvD Näringsliv, 20190818. Artikel av Johan Hellekant i serien Framtidens bostäder.

    Läs online

  • Bygga stockholm 20190513. Av Björn Asplind.

    Läs online

  • Arkitekten 20190516. Av Nina Gunne.

    Läs online

Om byggemenskaper och utveckling av befintliga villaområden

  • Det går att förtäta villaområden utan att riva. Karin Kjellson och hennes grannar prisas som Årets nytänkare, för sitt projekt i Mälarhöjden. Dessutom är Villa Mälarhöjden finalist i Årets Stockholmsbyggnad.

    Av Märta Lefvert. Läs reportage här

  • Tidskriften Arkitektur #5 2021: Mark och makt, av Annica Kvint.

  • Bättre stadsdel, 7 mars 2021. Av Mats Falck

    Karin Kjellson intervjuas om byggemenskapen Brf Villa Mälarhöjden. Läs online

  • Arkitekten 20181123, av Nina Gunne.

    Läs online

  • PLAN 5/6 2016. Artikel av Karin Kjellson (TIP) och Åsa Kallstenius om 500k.

    Läs online

  • Archileaks 20160606. Debattartikel i Archileaks artikelserie om Egnahemsrörelsen av Karin Kjellson

Om planering för hållbart resande

  • Krönika av Magnus Björkman, TIP. Tidningen trä - nummer 2, 2020

    Bilen kallas ibland för den osynliga samhällsplaneraren. Bilar tar plats, både i trafik och framför allt när de står still. »Stadsplanering handlar till 90 procent om att försöka få in alla parkeringsplatser«, hörde jag någon säga.

    Läs online

  • Svd Debatt, 31 maj, 2020

    Magnus Björkman, arkitekt och medgrundare Theory Into Practice, Eléonore Fauré, forskare inom strategiska hållbarhetsstudier KTH, Greger Henriksson, docent i miljösociologi KTH, Fredrik Johansson, doktorand KTH, Mia Fay Johansson, service designer Point AB, Linda Pettersson, landskapsarkitekt Urbio, Paulina Soliman, kontorschef Trivector, Rasmus Sundberg, expert parkering Trivector, Rasmus Sundqvist, vice vd Point AB, Björn Wendle, vd EC2B Mobility.

    Idag finns det fyra parkeringsplatser per bil i Sverige. Men det är dags att ta bort krav på parkeringsplatser för bostadshus. Det behövs ett nytt sätt att se på boende och transporter, skriver flera debattörer.

    Läs online

  • Samhällsbyggarbloggen 3 oktober, 2019. Artikel av Karin Kjellson, TIP

    I New Normal blir en ny affär möjlig för såväl bostadsbolag som boende. Idag lägger svenska hushåll 40% av sina utgifter på boende och transporter. Genom att ta ett samlat grepp om boende och transporter kan en “bostadsleverantör” bredda sin affär till att också, på egen hand eller med upphandlade partners, bli “mobilitetsleverantör”. Idag är det självklart att varje bostadshus har bredband. Framtida boende kommer säkert också fråga vad huset har för mobilitetserbjudande. Ett boende med mobilitetstjänster ger mer kvar i plånboken – mellan 1 200 och 4 600 kr/mån – och ett enklare och mer hållbart liv.

    Så, vi har alltså mycket att vinna på att tänka till! Leverera ett större värde till de boende och till staden. En smidigare vardag, bättre livsmiljöer!

    Läs online

  • PLAN #3-4, 2019

    Artikel av Magnus Björkman & Anna Sundman, TIP

    I artikeln berättar vi om vikten av att erbjuda en ny berättelse inom planering som är lika stark som den om bilsamhället. En berättelse om välfärd inom planetens gränser, där de hållbara valen också är de enkla, bekväma och självklara.

  • Artikel skriven av Anna Sundman, TIP mfl.

    Läs online