Strukturbild Skaraborg vinner Planpriset 2020!

Planpriset delas ut av Sveriges Arkitekter och går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. I år gick priset – som vi hoppats – till Strukturbild Skaraborg som omfattar 15 kommuner och 270 000 invånare. 

Magnus Björkman från TIP har konsulterat i arbetet, som utgått från Nils Björlings forskning med begreppen nyckelprojekt, urbana ekologier och sköra stadslandskap. När dessa lades som ett raster över Skaraborg fick arbetsgruppen syn på vad som händer när kommuner konkurrerar med varandra. 

Den prisade strukturbilden baseras på att man kan bo och verka i hela Skaraborg och att kommunerna bejakar inbördes olikheter och samarbetar istället för att konkurrera. Projektet utgår också från att planering på landsbygd behöver ett annat förhållningssätt och en annan verktygslåda än storstäder. 


Motiveringen till Planpriset lyder: “Strukturbild Skaraborg är ett långsiktigt projekt med ambitionen att skapa en förankrad berättelse för hela regionen. Med stöd i forskning och ett brett angreppssätt för att kartlägga Skaraborg som nätverksregion lyckas projektet ta tag i svåra frågor, som mellankommunal konkurrens och urban norm. Det utforskande arbetssättet lyfter fram potential och styrkor hos samtliga kommuner för att skapa ett gemensamt narrativ om en dynamisk region. För en sådan framtidsbild behöver begreppet tillväxt vidgas till att även inkludera ekologiska och sociala värden. Dessutom krävs tillräckliga resurser och ett stort engagemang, vilket organiserats bland annat genom ett samhällsbyggnadskollegium. På så vis finns en äkta ansats till att balansera mellankommunal konkurrens och nå nya former av regional samverkan. Detta har än så länge mynnat ut i några realiserade nyckelprojekt, i både stor och liten skala.”

Varmt grattis till ansvariga Nils Björling, Magnus Fredricson och övriga samhällsbyggnadschefer, priset är väl förtjänt! Nu hoppas vi att insikterna och metoderna kommer få ringverkningar på många håll i Sverige!

Föregående
Föregående

Strukturstudie för Gamla Godsbangården i Umeå

Nästa
Nästa

Test av Boverkets klimatdatabas