Radhus på löpmeter

Hur kommer det sig att radhus byggs likadana, när alla hushåll är olika? Hur skulle en radhuslänga se ut, om den från början planerades med människorna som ska flytta in? Det vill TIP utforska i “Radhus på löpmeter”. 

Det är märkligt att så lite utveckling sker av hemmet, tänker vi, en så viktig plats i våra liv. En ändrad utgångspunkt, från att planera bostäder för stereotyper till att planera för specifika personer, ger oss som arkitekter helt nya förutsättningar. Vi kan skräddarsy arkitekturen efter unika förutsättningar och uppnå en okonstlad variation som svarar mot varje hushålls drömmar och behov. 

Vi hoppas att vi kommer landa i både stora och små trädgårdsbostäder, i en livsmiljö där både egna och gemensamma intressen tar plats och har format arkitekturen. Men hur det kommer se ut vet vi inte än! 

En grupp privatpersoner har nu skickat in en första ansökan om markanvisning, tillsammans med TIP som arkitekter och de skickliga byggentreprenörerna Sparre Vreede Partners. Trähus blir det såklart. Vi håller tummarna för att kommunen ser samma potential som vi gör.

Fortsätt höra av er, ni som är intresserade av att bygga framtidens bostäder tillsammans med andra.

Föregående
Föregående

Tidskriften Arkitektur: "Det nya normala"

Nästa
Nästa

What We Share – ett samtal om kollektiva boendeformer på ArkDes