Platsbesök i Linköping

Något av det roligaste som arkitekt är att uppleva de byggda husen. Därför nappade hela kontoret när Bonava bjöd in till en gemensam rundvandring i Brf Knuten i Linköping. Huset har ritats av TIP tillsammans med Bonava designstudio fram till bygglov och har därefter uppförts i en totalentreprenad.

Det fristående huset rymmer 2 400 kvadratmeter bruttoarea fördelat på 36 bostadsrätter. Bostäderna ligger inom Bonavas mest prisrimliga segment, med insatser från en miljon kronor och uppåt.

Södra Ekkällan i Linköping är ett nybyggt bostadsområde och på ett tidstypiskt vis upplevs omgivningen relativt brokig. Vi har därför valt att skapa en lugn och varm exteriör genom att arbeta med färgsättning, fönstersättning och kontinuerliga balkongband. Antalet kulörer och fönsterformat har medvetet begränsats för att istället framhäva byggnadens hela form och geometri.

Vi har skapat ett ”rulla in-rulla ut” hus för en bekväm vardag, ett källarfritt hus med ett aktivt entréplan innehållande bostadsnära service, förvaring och mobilitet. Cykelrum ligger rätt in från gatan och genom överlapp av olika bostadsfunktioner har alla gemensamma rum kunnat bli rymliga och ljusa. 

Utöver de gemensamma ytorna i entréplan kan grannarna också umgås på taket som bjuder på tvättlounge och takterrass. Takterrassen har goda solförhållanden och en vidsträckt utsikt. Varför inte lite egentid på taket, i väntan på tvätten? Pentry, wc och utekök finns för den som vill bjuda in till takfest.

Huset är ritat som en sjuspännare efter beställningen många små lägenheter. En designutmaning vi gav oss själva var att hitta ett yteffektivt trapphus som samtidigt kunde ge en rumslig, samlande effekt. Lösningen blev en nästan kvadratisk trapphall med en spiraltrappa i mitten, vilket ger visuella kopplingar mellan våningsplanen. På detta sätt har vi undvikit den annars vanliga korridoren, där dörrar tenderar att slå i varandra. Kul att uppleva att trapphallen i sin byggda form känns rymlig och överblickbar.

Bostäderna utgörs främst av ettor och tvåor. Ettor i hörnläge har sovalkover med fönster. Tvåor i hörnläge har planerats med valbar vägg, så att det kan bebos antingen med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, med ett separat vardagsrum, eller som ett kompisboende med var sitt rum och ett gemensamt kök.

De längsgående balkongerna är så grunda som de kan vara, vilket på plats upplevs som väl avvägt mellan möblerbarhet på balkongen och ljusinfall till bostäderna. Större bostäder har två dörrar ut till balkongen, vilket ger rundgång och bättre kontakt med de långa, soliga balkongerna. 

Vi tackar Bonava för besöket och ett fint samarbete, och hoppas att de som flyttar in till årsskiftet kommer ha glädje av husets många kvaliteter!

Föregående
Föregående

Arwidsson Talks - Forskning & praktik

Nästa
Nästa

Nationell konferens: Parkering och mobilitet för nya bostäder