Köket - husets hjärta! Inslag på Svt om coliving bostaden

Melpomeni, en av studenterna som flyttat in i den nya coliving bostaden i KTH Live-In Lab visar svt runt. 

Hon trivs bra i bostaden och pekar ut flera av de saker som skiljer sig med en coliving bostad och som vi aktivt utformat, bland annat: 

  • Det gemensamma köket, husets hjärta som välkomnar alla in. Här vistas studenterna mest och det finns gott om plats för socialt umgänge.

  • Det lugna vardagsrummet som ligger avskilt i bostaden, en möjlighet att dra sig undan med en bok eller titta på film .

Förutom att planera för en ökad social gemenskap var en av utmaningarna att tillgodose den enskilda individens integritet i en delad bostad. Att bostaden genom sin utformning respekterar individens behov av att vara avskild eller ostörd, är en grundförutsättning för en välfungerande bostad. I utformningen tog detta sig i uttryck genom avskiljbara passager till badrum, bufferzoner mellan funktioner som möjliggör fler funktioner i bostaden och ett genomgående arbete med akustik och siktlinjer. 

Det är fint att få höra studenternas upplevelser av rummen och hur utformningen stöttar gemenskapen. Det är just dessa frågor som intresserar oss på TIP, och som testbädden KTH Live-In Lab med hjälp av studenterna, kan ge oss svaren på. 

Se inslaget på Svt Nyheter

Föregående
Föregående

Visioner i Norr - TIP++ utvalt som team

Nästa
Nästa

Trippel på Socialt Byggande 2021