Finalist till Årets Stockholmsbyggnad!

Stockholms stads tävling Årets Stockholmsbyggnad har valt ut tio finalister. Juryn har utgått från projektens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm. Villa Mälarhöjden är en av finalisterna, vilket gör oss både stolta och glada!

Juryn skriver:
”En fin utveckling av en villatomt har möjliggjort fem nya bostäder i samklang med områdets karaktär. En förtätning i den lilla skalan som genom två varsamt inplacerade flygelbyggnader tillsammans med den ursprungliga byggnaden bildar en fin ensemble. Trädgårdsytan har minskats men optimerats med intima och vackra gårdar som resultat.”

”Två nya, mindre flerfamiljshus har byggts på ömse sidor av den äldre villan i Mälarhöjden. Det allra mest intressanta med de två hus som byggts på ömse sidor om den gamla villan i Mälarhöjden är att de byggts som byggemenskaper. De är alltså byggda i egen regi av de boende. Huset till vänster rymmer en större och en mindre lägenhet, medan det till höger är uppdelat på tre bostadsenheter. Arkitektkontoret som ritat husen har också varit drivande i arbetet med byggemenskaper i Sverige. Arkitekturen är reducerad men nätt i sina proportioner. Tillsammans med ursprungshuset bildar de nya byggnaderna en tydlig enhet, som flyglar till den äldre villan i centrum. Byggnadernas uttryck kontrasterar mot det befintliga och blir tydligt avläsbara som ett nutida tillägg.”

Om du också tror på levande grannskap, varsam förnyelse och idéburet bostadsbyggande - lägg en röst på oss!

Föregående
Föregående

Konceptutveckling delat boende för Svenska Bostäder

Nästa
Nästa

DN Debatt – Släpp in fler boendeformer i trädgårdsstäderna