Bygglovshandlingar klara för källarfritt hus

Under det senaste halvåret har TIP ritat ett flerbostadshus som ska byggas helt utan källare. Husets utformning tar utgångspunkt i idéer från MoBo, kontorets innovationsarbete om mobilitet och boende. I entréplan finns ett stort rum med ingång direkt från gatan. Här ryms både cyklar, mindre elfordon och även individuella förråd, nära till hands. Det ska vara enkelt att ladda elcykeln, laga en punka eller rulla in sin lådcykel. Dagsljus möjliggör en trevlig stund när man mekar med cykeln eller träffar grannarna. 

Mindre elfordon blir allt vanligare och passar bra för vardagsresande, som oftast inte är så långa resor. Ellådcyklar är praktiska för att transportera såväl barn som matkassar. Men lådcyklar är ofta både tunga och dyra, vilket ställer nya krav för cykelparkering. Finns ingen bra och säker uppställningsplats, är det många som väljer att avstå från att skaffa ett mindre elfordon. Så ja, bostadsplaneringen har stor betydelse för hur vi lever våra liv!

Planering för hållbart resande ger klimatvinster i både bygg- och driftskede. I detta bostadshuset visar vi hur det också kan leda till ett mer aktivt nyttjande av entréplan. På många platser är det svårt att lyckas med butikslokaler, och då kan gemensamma funktioner bidra till liv och trygghet i stadsrummet.

Genom att inte bygga källare har det varit möjligt att bygga prisrimliga bostäder med fina bostadskvaliteter som längsgående balkonger och en gemensam takterrass.

Föregående
Föregående

Innovation i praktiken - hur blir det byggbart?

Nästa
Nästa

Allt du vill veta om byggemenskaper – på en plats