Senaste veckorna har TIP varit på ABF-huset och lyssnat på seminarier om Bostadsojämlikhet och Wienmodellen för att höra andra röster om bostadsfrågan. I Wien är målsättningen att max ⅓ av hushållets disponibla inkomst går till hyra. Dessutom hyr 82 % av invånarna sin bostad, jämfört med 36 % (både i Stockholm och riket i stort). Att så många invånare i Wien hyr, inte äger, sin bostad skapar en stark ställning för hyresgästerna, vilken håller igång bostadsbyggandet även i lågkonjunktur. Det kontinuerliga byggandet är ihop med långsiktig strategisk markpolitik och samverkan med icke-vinstdrivande byggaktörer är viktiga pusselbitar i Wiens modell för att skapa hyresbostäder som invånarna har råd med.
VTI arrangerar Transportforum 9-10 januari i Linköping och TIP presenterar arbetet med Mo-Bo under rubriken “Bygga för hållbarhet”. Vi kommer berätta om lärdomarna från projektet, vilka förutsättningar som behöver ges i planeringen och hur arkitekturen kan förändra bilnormen.
Tack för ett bra 2018!
Nu tar vi Julledigt och är åter på kontoret den 7:e januari.
Ses nästa år!
Nu får projektet DIVERCITY en egen hemsida! Här kommer vi kontinuerligt publicera aktuella händelser, projektresultat och aktiviteter för att främja utvecklingen av ett mer diversifierat byggande. Kolla in på www.divcity.se
I November har Slakthusområdets första etapp haft sin höstavstämning. Vi har utvecklat ideerna om “det delande kvarteret” genom bearbetning av våra 3 huvudrum - Torget, Entreterrassen & Lobbyn - där resursdelning får extra fokus. Ambitionen är att i kvarteret skapa ett delande klimat där gestaltning baseras på byggnadsprogrammets innehåll.
Vinnova ger stöd till TIP och ytterligare 18 organisationer som tillsammans ska bana väg för fler byggemenskaper i Sverige. Projektet “Divercity – byggemenskaper för mångfald i stadsutvecklingen” kommer pågå i två år och koordineras av Föreningen för Byggemenskaper.
TIP har inlett ett samarbete med ett allmännyttigt bostadsbolag om att utveckla en strategi för utveckling av sina parkeringsgarage. Flera av dessa står inför nödvändiga renoveringar, och sedan de byggdes har samhället förändrats och behov och lösningar för mobilitet ser annorlunda ut idag.
Tjänsteutvecklingen och digitaliseringen skapar nya förutsättningar för bostadsområden, och speciellt med allmännyttans välutvecklade driftssystem. Mo-Bo III kommer hantera lösningar som bättre möter behov och svarar upp mot ett mer effektivt nyttjande av resurser.
På uppdrag av ArkDes kartlägger vi exempel på praktiker som söker sig bortom arkitektens traditionella roll och själva initierar projekt. Vi vill synliggöra olika kreativa lösningar, som kommer ur verksamhetsmodeller som arkitektkontor själva byggt upp, och lyfta en diskussion kring vilka ytterligare satsningar som behövs för att stötta innovativa projekt.
Kul nytt samarbete med Anna Sörenson! Anna är konstnär som arbetar i flera medium - från kollage och akvarellmålningar till platsspecifik offentlig konst.
Anna är med oss i gestaltningsprocessen och får oss att tidigt integrera offentlig konst i arkitekturen. Samarbetet möjliggör ett roligt arbetssätt för att utveckla koncept kring till exempel material och kulörpalett.
Till hösten kommer TIP tillsammans med många spännande parter ha en plats i IQ Sammahällsbyggnads Nyttiggörandeutskott. Utskottets fokus ligger på implementering och nyttiggörande av resultat från forskning och innovation.
TIP har fått en ny medarbetare!
Matilda är arkitekt, med en kandidatexamen från Umeå Universitet. Matilda är intresserad av att utveckla arkitektur med fokus på brukaren, och gärna i tvärdisciplinära processer mellan idéburen sektor, näringsliv och kommuner. Hennes senaste arbetet om Kulturhuset Klossen i Umeå undersökte hur arkitekturen kan stötta och förstärka det sociala livet att utvecklas på platsen. Välkommen till TIP Matilda!
Livscykelanalys, LCA, är en metod för att åstadkomma en helhetsbild av hur stor den totala miljöpåverkan av en produkt är. I denna komparativa studie har vi bett IVL undersöka skillnaden mellan två alternativ för att visa skillnaderna mellan ett normalhus “Normal” och Nouvelle “New Normal” som vi arbetat fram. Resultatet är 57% mindre klimatpåverkan i byggskedet för “New Normal”.
Vi har glädjen att meddela att det medborgardrivna projektet om självbyggd utveckling på Fiji tar sitt nästa steg. Matakavou och Moturiki Yaubula Management Support Team har fått ekonomiskt stöd för att fortsätta utvecklingen med utbyggnaden av kompost toaletter på ön Moturiki. Sakiasi Karavanua driver utvecklingen och de kommer byggas 3 toaletter i byn Naicabecabe. Byn drabbades hårt av tyfus, vilket är direkt kopplat till brist på rent vatten och bristande sanitetslösningar.
Sommaren är här och första milstolpen för etapp 1 i Slakten är avklarad!
Alla byggaktörer samlades för att ge en gemensam bild av hur området ser ut just nu och hur arbetet i höst ska fortgå. TIP och Laterre fortsätter arbetet mot att kvarter Västra N ska stötta ökad resursdelning.
“Energimyndigheten bedömer att projektets inriktning ligger väl i linje med utlysningens inriktning genom att på ett gränsöverskridande, innovativt sätt möta energi- och klimatutmaningar för stadsplanering. Vidare har projektet ett stort fokus på mobilitetslösningar som möter medborgarnas behov och även har möjlighet att visa på fördelar för hälsa och välmående. Projektets ambition att förflytta policy till ett nytt normalläge bedöms vara relevant och ha potential att generera stor samhälls- och miljönytta.“
Studieresan gav oss mycket ny inspiration för hur bostadspolitiken skulle kunna utvecklas, samt vikten av bygga in möjligheter till gemenskap i våra bostadsområden. Tillbaka på kontoret kickade vi igång med en workshop för att samla in våra intryck.