Byggemenskap i villastad

Brf Villa Mälarhöjden

I Bostadsrättsföreningen Villa Mälarhöjden skapas fler bostäder på en befintlig villatomt, vilket ger en ökad variation av bostadsstorlekar och upplåtelseformer i villastaden.

Befintliga huset och trädgården bevaras och kompletteras med två nya hus, ett parhus och ett litet flerbostadshus. Husen har en samtida gestaltning samtidigt som form, skala och material utgår från områdets äldre villabebyggelse.

Förutom att utveckla arkitekturen omfattar projektet även juridik och ekonomi för byggande bostadsrättsföreningar, inom ramen för innovationsprojektet DiverCity. Målet är att bana väg för ett ökat kooperativt byggande, där människor kan gå samman och skapa de hem och de grannskap de drömmer om.

Hållbar bostadsförsörjning

Projektet visar hur det är möjligt att sexdubbla befolkningen på en vanlig villatomt, utan att göra avkall på trädgårdsstadens gröna kvaliteter. Bebyggelsens fotavtryck är 20% av tomtarean, en yta som i många andra fall används till endast en bostad. Här finns nu sex bostäder i varierande storlekar. Projektet visar alltså hur staden kan växa inom befintliga småhusområden, utan att ta i anspråk natur- eller odlingsmark och utan att växa utåt vilket sparar in på stora klimatutsläpp från utbyggd infrastruktur och invånarnas framtida transporter. Givet att ca 2 miljoner av Sveriges 4,5 miljoner bostäder är småhus visar projektet på en mycket stor potential, där alla tillkommande bostäder inom överskådlig framtid skulle kunna tillskapas inom befintlig tomtmark.

Projektet utmärker sig från annan nybyggnad i området genom att ha bevarat den ursprungliga 1920-talsvillan och fruktträdgården. De två nybyggda husen, ett parhus och ett mindre flerbostadshus, är varsamt placerade och formade för att passa in i områdets småskalighet. Trädgården har varit en viktig utgångspunkt och ett stort mervärde för alla boende, och alla bostäder har egen entré från sin trädgård. Bostäderna tar till vara på villans möjligheter med ljusinfall från flera håll och rum i flera plan samt rum som är öppna upp till nock. Vi har sedan länge levt med en idé om villan som en fastighet - ett hus - en familj. Projektet öppnar upp tanken för hur trädgårdsbostäder kan finnas i olika storlekar och upplåtelseformer. Många grannar har uppmärksammat projektet och uttryckt “så har jag inte ens tänkt att det var möjligt att göra”.

FAKTA

Brf Villa Mälarhöjden, Stockholm. 2016-2021
Idéförslag, bygglov, bygghandling
Beställare: Brf Villa Mälarhöjden (byggemenskap)
Omfattning: 6 bostäder, totalt 390 m².

Foto: Exteriör Robin Hayes, interiör Christian Boo

KONTAKT

Ansvarig arkitekt Karin Kjellson
karin@theoryintopractice.se