Kolla in SVTs inslag om den nyinvigda cykelhubben i Rissne!

SVT har precis varit på besök i nyöppnade cykelhubben i Rissne, bostadsbolaget Förvaltarens fullskaletest inom MoBo III. Nu är de nyfikna på varför vi arkitekter på TIP har dragit igång detta demonstrationsprojekt.

– Vi vill använda våra byggda miljöer, våra byggnader och våra fordon smartare, säger Magnus Björkman, arkitekt och projektledare för MoBo III – Mobilitet och Boende som samlad tjänst.

Bakgrunden är helt enkelt att en bilparkeringsplats med kringytor tar upp cirka 30 kvadratmeter mark. En elcykel tar upp en tiondel så stor yta. Om fordonen dessutom delas och inte står stilla 95% av tiden, som privatägda bilar gör, ja då kan det bli mycket mer resande från varje kvadratmeter yta.

I MoBo samarbetar bostadsbolag med arkitekter, mobilitets- och beteendeexperter och forskare. Tillsammans undersöker vi möjligheter inom befintliga bostadsområden, hur livsmiljöerna kan omvandlas för att passa framtidens resande. Elfordon, lätta fordon och delningstjänster är i fokus, liksom hur själva bostadsmiljön kan bli vackrare, grönare och med mer plats för lek och rörelse.

För en sak är säker – det blir som vi planerar!

Bostadsbolaget Förvaltarens nya cykelhubb i Rissne är ett fullskaletest inom demonstrationsprojektet “MoBo III – Mobilitet och Boende som samlad tjänst”. Cykelpoolen med elcyklar och lastcyklar ökar tillgången till hållbart resande och kan samtidigt frigöra mycket plats.

Ett bilgarage har byggts om och här finns nu cykelmek och cykeltvätt, en cykelpool med elcyklar och ellastcyklar och många cykelparkeringsplatser. Ytterväggarna har öppnats upp med glaspartier för att ta in ljus. På kvällarna lyser det ut till gårdsgatan utanför, där den nya öppna bilpoolen finns. Hubben syns på håll och annonserar områdets nya tjänster. Vackert!

Föregående
Föregående

Spontant och lekfullt platsskapande i Gottsunda

Nästa
Nästa

Varsam förnyelse och idéburet bostadsbyggande